torsdag 3 april 2014

FACIT TILL LF - Blandningar och lösningar



Läsförståelse, v. 15

Läs sidorna 24 – 27 i Boken om Fysik och Kemi. Svara på frågorna och gör sedan ”Min ordlista”. (Till ordlistan kan du behöva ta hjälp av andra kapitel också.)

1) Vilka former har stearinet i ett ljus som brinner?
Stearinet i ett ljus smälter högst upp vid lågan och är flytande där, det flytande stearinet som sugs upp av veken förgasas till gas. Det kalla stearinet, både det som ännu inte smält och det som runnit ner och stelnat för att det svalnat, är i fast form.

2) Hur kommer det sig att det luktar häst i hela stallet och inte bara på hästen? Det har lossnat molekyler från hästen som sprids med luften. När vi får molekylerna i näsan känner vi lukt.
3) Vilket behöver högst värme för att smälta – glas eller järn? Järn behöver högst värme för att smälta.

4) I vattnets kretslopp finns vatten i alla former – fast (i alla fall här i Sverige på vintern), flytande och gas. Titta på förklaringen av vattnets kretslopp längst bak i boken, på pärmens insida. Läs den noga och se till att du verkligen förstår vad vattnets kretslopp är och hur det fungerar. Rita sedan en egen bild och förklara med egna ord vattnets kretslopp här:


Min kemiordlista                      Namn____FACIT_________________

Du bör redan kunna:

Skriv en förklaring för att kolla så att du verkligen kan dessa ord som vi haft i tidigare arbetsområden. Rita gärna där det gör förklaringen tydligare. Om det är något ord du inte kan så ta reda på vad det betyder och lär dig det! Se till att du förstår förklaringen så att du inte bara kan den utantill.
Atom: En atom är den minsta delen av ett ämne. Delar man till exempel en guldatom så är den inte guld längre. Atomer är som de minsta byggklossarna allt runt oss är byggda av.
Avdunstning: När ett ämne går från flytande form till gasform.
Hur går det till? Molekyler tar upp värmeenergi à då börjar de röra sig mer à de tappar helt greppet om varandra à de svävar ut i luften som fria, ensamma molekyler.
Fast: När ett ämnes molekyler inte rör sig så mycket så kan de hålla hårt i varandra. Molekylerna är alltså nära varandra och håller så hårt i varandra att de inte kan byta plats. Ämnet känns hårt och fast
Flytande: Molekylerna eller atomerna i ämnet håller ganska löst i varandra så att de kan glida runt varandra lite. De rör sig mer än i fast form men inte lika mycket som i gasform. Ämnet känns vått.
Gas:  I gasform har molekylerna eller atomerna släppt varandra helt och svävar fritt för sig själva. De rör sig mycket.
Grundämne: Ett grundämne är ett ämne som består av bara en sorts atomer, t ex rent guld. (Rent guld består alltså bara av guldatomer.)
Kondensering: När ett ämne går från gasform till flytande form.
Hur går det till? Ett flytande ämne kyls ner à molekylerna börjar röra sig mindre à de kommer närmre varandra och får löst tag i varandra à de har blivit flytande
Kemisk förening: En kemisk förening är ett ämne som består av flera olika sorters atomer, t ex vatten som består av en syreatom och två väteatomer.
Molekyl: En molekyl är flera atomer som sitter ihop. Det kan vara atomer av samma sort


eller atomer av olika sort.
Smältning: När ett ämne går från fast till flytande form.
Hur går det till? Ett fast ämne värms à molekylerna rör sig mer à de lossar greppet om varandra à de kan glida runt varandra, ämnet är flytande.
Stelning: När ett ämne går från flytande till fast form.
Hur går det till? Ett flytande ämne kyls à molekylerna rör sig mindre à de kommer närmre varandra à de får hårdare tag i varandra à ämnet är fast

 

Ord som är nya för detta tema:

Ta reda på vad orden betyder och skriv en förklaring. Rita gärna där det gör förklaringen tydligare.
Blandning: När olika ämnen finns huller om buller tillsammans.
Densitet: Täthet. Om man har en viss mängd av ett ämne, t ex en liter, så väger ämnet mer ju tätare det är. Om du jämför bomull och järn så väger en liter bomull nästan inget alls efter som det inte är så tätt. Man säger att bomull har låg densitet eller låg täthet. En liter järn väger däremot flera kilogram eftersom det är mycket tätare än bomull. Järn har helt enkelt högre densitet än bomull.
En kropp som har högre densitet än vatten sjunker. En kropp som har lägre densitet än vatten flyter.
Lösning: En lösning är en blandning där ett ämne har löst sig i ett annat. Att det har löst sig betyder att det inte längre går att se delarna av det lösta ämnet. (t ex sockerlösning där sockret löst sig i vattnet så att man inte längre kan se några bitar av socker.
Mättad lösning: En lösning är mättad när det inte längre går att lösa mer av ett ämne i den.
Omättad lösning: En lösning är omättad om det går att lösa mer av ett ämne i den.
Separera: Separera är när man delar upp ämnena från en blandning igen.
Beskriv också några olika metoder för separering:
1)      Galler, såll eller sil – kan användas för att dela grova saker, som inte kommer igenom hålen, från finare saker som kommer igenom hålen. Denna metoden använder vi till exempel när vi separerar pastan från vattnet den kokt i.
2)      Filter – kan användas för att separera mindre saker från något flytande. Den metoden använder vi till exempel när vi brygger kaffe och vill behålla kaffebönorna i filtret men ha ner vattnet och de ämnen som löst sig i vattnet i kaffekannan.
3)      Avdunstning – använder man genom att man låter vattnet dunsta bort från en lösning så att man får kvar det ämnet som var löst i vattnet. Den metoden använder vi till exempel när vi utvinner salt från havsvatten.
4)      Låta sjunka – är en metod som man kan använda när man har ämnen som är blandade med en vätska men inte löst sig. Det tyngre ämnet sjunker till botten och sen kan man hälla bort vätskan.
5)      Magnet – kan användas när man har en blandning med magnetiska metaller. Den metoden används vid sopsortering. (Det är därför det är viktigt att ta bort den lilla vekehållaren i värmeljus när den lämnas till återvinning. Vekehållaren är av järns och om den sitter kvar i aluminiumformen så följer aluminiumet med den när man sorterar bort järnet med en magnet.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar